Detoxen, zo doe je dat (niet)

florian-horsefood-detox-paard-blog
Detox, zo doe je dat (niet)!

We horen en lezen er best veel over in deze tijd van het jaar: detoxkuren voor je paard. Maar wat betekent dat nu precies? Wat is de reden om een detox te doen? En wanneer is hiervoor het geschikte moment?

Detoxen of ontgiften is een term die gebruikt wordt voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Het paardenlichaam beschikt over een uitstekend natuurlijk afvalverwerkingssysteem dat lichaamsvreemde stoffen opruimt. De lever speelt hierin een belangrijke rol maar de lever doet zoveel meer.

De taak van de lever

De lever heeft een uitgebreid takenpakket; het is dan ook een manusje van alles. Elke dag opnieuw gaat hij aan de slag met afvoer van afvalstoffen, koolhydraat- , eiwit- en vetstofwisseling en opslag van vitamines, mineralen en aminozuren. Het is dus niet helemaal onlogisch dat die lever het af en toe best hard te verduren krijgt en dat afvalstoffen zich kunnen gaan ophopen. Hierdoor kunnen  allerlei kwaaltjes ontstaan zoals vermoeidheid, huidproblemen, hoefproblemen en pijnlijke gewrichten.

Natuurlijke timing:

Seizoenswisselingen en herstel na ziekte en medicatie zijn momenten waar dit orgaan best een extra duwtje in de rug kan gebruiken. Met een detoxkuur ondersteun je het paardenlichaam in het uitvoeren van haar natuurlijke functies. Je kan het vergelijken met het reinigen van de filters van je auto, daarmee zorg je dat deze optimaal blijft presteren. In de natuur werd een paard geconfronteerd met momenten van voedselschaarste en specifiek op die momenten ging het paard actief op zoek naar verschillende kruiden. Een natuurlijk proces om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen. Dit is vergelijkbaar met de sapkuren die momenteel bij mensen zo populair zijn.

Een detoxkuur voor je paard is eigenlijk niets anders dan een natuurlijk proces nabootsen, de gezondheid van je paard ondersteunen door het lichaam even rust te geven. Florian Golden Herbs bevat een unieke combinatie van detoxkruiden die jouw paard hierbij kunnen helpen.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist