Detoxen, de lever in balans

florian-horsefood-detoxen-blog

We horen en lezen er best veel over in deze tijd van het jaar: detoxkuren voor het paard. Maar wat betekent dat nu precies? Wat is de reden om een detox te doen? En wat is het geschikte moment voor een detox?

Detoxen of ontgiften is een term die gebruikt wordt voor het reinigen van het lichaam. Het lichaam van het paard ontdoet zich van afvalstoffen en gifstoffen. Het paardenlichaam beschikt over een uitstekend natuurlijk afvalverwerkingssysteem dat lichaamsvreemde stoffen opruimt. De lever speelt hierin een belangrijke rol.

De lever:

De lever is een erg belangrijk orgaan. De lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat er gifstoffen en afvalstoffen uit het bloed worden gefilterd. Echter komen problemen vaker voor dan je denkt. Gele slijmvliezen, een doffe vacht, verminderde eetlust, koliek, lusteloosheid en vermageren kunnen symptomen zijn die voorkomen bij problemen met de lever.

Omzettingslaboratorium:

Alles wat door de maag en de darmen gaat passeert uiteindelijk de lever. De lever heeft een belangrijke
functie bij het verwerken en herverdelen van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. In de
lever wordt gal geproduceerd wat een rol speelt bij de vertering van vetten.

In tegenstelling tot de mens heeft het paard geen galblaas en stroomt de gal rechtstreeks naar de dunne
darm. Aminozuren worden omgezet in lichaamseigen eiwitten die nodig zijn voor de spieropbouw,
het optimaliseren van het afweersysteem en bloedstolling.

Koolhydraten, zoals glucose, worden omgezet in bruikbare energie voor de spieren en op die manier fungeert de lever als glucose regelcentrum. Je kan de lever dus vergelijken met een kerncentrale die op verschillende soorten energie draait.

Detoxorgaan:

De lever zorgt ervoor dat gif- en afvalstoffen uit het bloed worden gehaald. De effecten van Sint Jacobskruid op de lever is bij de meeste mensen al bekend maar ook andere giftige planten, mycotoxines en afvalproducten van bijvoorbeeld rode bloedcellen moeten door de lever afgevoerd worden. Het is dus duidelijk dat de lever een manusje van alles is en dat we zonder een gezonde lever geen gezond paard hebben. 

Natuurlijk proces:

Seizoenswisselingen en herstel na ziekte en medicatie zijn momenten waar dit orgaan best een extra duwtje in de rug kan gebruiken. Met een detoxkuur ondersteun je het paardenlichaam in het uitvoeren van haar natuurlijke functies. Je kan het vergelijken met het reinigen van de filters van een auto, daarmee zorg je ervoor dat deze optimaal blijf presteren. 

In de natuur werd een paard geconfronteerd met momenten van voedselschaarste en specifiek op die momenten ging het paard actief op zoek naar verschillende kruiden. Een natuurlijk proces om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen. 

Golden Herbs

De Golden Herbs is een kruidenmix die de reinigende werking van de lever en nieren ondersteunt. De mix bevat verschillende kruiden en zeewieren en wij raden de Golden Herbs aan als detoxkuur in het voorjaar en najaar. Dit mooie product brengt het lichaam van het paard weer in balans. 

Auteur: Dr. Hilde Vrancken

Dierenarts