Maagzweren voorkomen

florian-horsefood-maagzweren-voorkomen-blog

Er is “iets” met je paard maar je kunt niet echt bepalen wat dit “iets” precies is. Zijn prestaties worden minder, hij eet minder goed. Hij begint zelfs een beetje mager te worden en een doffe vacht te krijgen.

Bij deze signalen zou je kunnen denken aan een maagzweer. Maagzweren komen overigens bij meer dan de helft van de paarden voor dus heel bijzonder is het eigenlijk niet, wel heel zorgelijk!

Bekende symptomen bij maagzweren zijn:  
  • verminderde eetlust
  • vermageren
  • verminderde prestaties
  • een doffe vacht
  • tandenknarsen
  • geeuwen
  • singelnijd
Oorzaak van maagzweren:  

Maagzweren zijn erosies ter hoogte van het slijmvlies van de maag. Bij een lage ruwvoergifte is er te weinig speekselproductie waardoor het maagzuur onvoldoende gebufferd wordt. Hoge suiker en zetmeelgehaltes zorgen bovendien voor meer zuurproductie. 

Het gebruik van bijvoorbeeld onstekingsremmers vermindert de beschermende capaciteit van het maagslijmvlies. Ook stress is een hele belangrijke factor die de beschermende capaciteit verlaagt. Het risico op maagzweren wordt op deze manier vergroot. 

Preventie van maagzweren:
  • zorg voor voldoende ruwvoer zodat maagzuur gebufferd wordt
  • pas op bij hoge suiker en zetmeelgehaltes in het voer
  • voorkom stress
  • bij gebruik van onstekingsremmers, gebruik een product dat het maagslijmvlies beschermt (onze aanrader: Florian Digest Comfort).
De maag van een paard werkt anders dan de maag van een mens:

De maag is gedeeltelijk gevuld met maagzuur. Maagzuur is noodzakelijk om het voedsel in kleine stukjes te breken. Het zorgt ook voor een goede omgeving voor de verteringsenzymen. Daarnaast zorgt maagzuur er voor dat micro-organismen die met de voeding in de maag kunnen komen niet kunnen overleven. Zo voorkomt maagzuur mogelijke infecties.

Maagzuurproductie bij paarden gebeurt continue in tegenstelling tot bij de mens waar deze enkel getriggerd wordt tijdens het eten. Speeksel en voeding werken als een buffer tegen het maagzuur. Anders dan bij de mens die constant speeksel produceert, maakt een paard enkel speeksel aan bij het kauwen.

Ruwvoer zorgt ervoor dat speekselproductie op gang gehouden wordt. Door het rantsoen aan te vullen met verschillende vezels en de kauwtijd van een paard tijdens het eten te verlengen zorg je voor een natuurlijke buffer en bescherm je het maagslijmvlies. 

Florian Digest Comfort:

Florian heeft producten ontwikkeld speciaal voor paarden met een gevoelige maag of een verstoorde vertering. De Digest comfort bestaat uit een uniek geselecteerde zeewiermix en beschermt het maagslijmvlies. Onze ruwvoermixen verlengen de kauwtijd en neutraliseren de zuurgraad in de maag. 

Auteur: Dr. Hilde Vrancken

Dierenarts