Mogen we nog granen voeren?

florian-horsefood-blog-graan-voeren-paard

Graanvrij voeren is een trend in de paardenwereld en veel mensen denken dat granen slecht zijn voor paarden. Maar waar komt deze gedachte vandaan? Het antwoord is vrij simpel: in het wild eten paarden hoofdzakelijk kruiden en gras, om te voorzien in hun dagelijkse behoefte aan energie en voedingsstoffen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wilde paarden veel gematigder bewegen dan gedomesticeerde paarden die voor werkdoeleinden worden gebruikt. In die tijd werd graan aan hun dieet toegevoegd vanwege de aanzienlijke hoeveelheid energie die het leverde, vooral snel beschikbare energie, wat essentieel was om hun werk uit te voeren.

Uitstekende energiebron

Tegenwoordig is de energiebehoefte van de meeste paarden aanzienlijk lager. Vooral als het gaat om recreatief rijden. Voor deze paarden is goed ruwvoer met de benodigde vitaminen en mineralen vaak voldoende. Dit betekent echter niet dat graan schadelijk is voor paarden. Granen bevatten waardevolle ingrediënten zoals vitaminen, mineralen, hoogwaardige vezels en in het geval van haver ook nog olie, polyfenolen en beta-glucanen. Deze ingrediënten bieden talrijke voordelen voor de ondersteuning van de darmgezondheid.

Granen zijn nog steeds een uitstekende energiebron voor paarden. Vooral wanneer je paard een sportieve prestatie moet leveren of als je paard een gebrek aan conditie moet compenseren. Snel beschikbare energie in de vorm van koolhydraten stelt het paard in staat om energie te leveren voor bijvoorbeeld de spieren, zonder veel inspanning in de stofwisseling. Het kan dus zinvol zijn om je paard granen te voeren. Bij paarden moet je echter wel rekening houden met de beperkte verteringscapaciteit van koolhydraten. Uit onderzoek blijkt dat 2 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht per maaltijd gemakkelijk kan worden verteerd, zonder problemen te veroorzaken.

Teveel granen voeren

Te veel koolhydraten kunnen leiden tot een snel stijgende bloedsuikerspiegel. Dit kan vooral voor insulineresistente paarden een probleem zijn en op lange termijn ook stofwisselingsziekten en hoefbevangenheid in de hand kan werken. Wanneer er een overmaat van koolhydraten wordt gegeven die niet in de dunne darm kan worden verwerkt, gaan deze naar de dikke darm verschuiven en daar de fermentatie van vezels verstoren.

Graanvrij voeren is zeker zinvol als jouw paard een stofwisselingsziekte heeft en ook wanneer jouw paard weinig activiteit verricht en gevoelig is voor overgewicht. In deze gevallen kan graanvrij voeren een goede optie zijn. Maar granen in beperkte mate voeren is geen enkel probleem voor gezonde paarden. Zoals altijd is het de dosis die telt en draait het allemaal om balans.

Auteur: Dr. Hilde Vrancken

Dierenarts