Wat iedere paardeneigenaar moet weten over fructaan!

florian-horsefood-gras-paard-blog

Wat iedere paardeneigenaar moet weten over fructaan!

Als trotse eigenaar van je paard begrijp je waarschijnlijk al het belang van een uitgebalanceerd dieet voor de gezondheid en prestaties van je paard. Eén van de aspecten van paardenvoeding waar je aandacht aan moet besteden, zijn fructanen. In deze blog gaan we dieper in op wat fructanen zijn, hoe ze van invloed kunnen zijn op je paard en hoe je ze op een verantwoorde manier kunt beheren.

Wat zijn Fructanen?

Fructanen zijn complexe koolhydraten die voorkomen in bepaalde grassen, granen en planten. Planten maken fructanen voor namelijk aan als stress reactie. Dat kan zijn bij koude temperaturen in de nacht, droogte of een tekort aan voedingsstoffen. Fructanen dienen als energieopslag en als antivriesmiddel bij nachtvorst voor deze planten.

Kunnen paarden fructaan goed verteren?

Voor paarden zijn fructanen echter heel slecht verteerbaar. Omdat fructanen complex koolhydraten zijn, worden ze niet afgebroken of opgenomen in de maag of dunne darm. Ze eindigen dan in de dikke darm, waar ze worden gefermenteerd door de bacterien in de dikke darm en de gezonde darmflora verstoren. Bij dit fermentatieproces van koolhydraten word melkzuur en gas geproduceerd. Het melkzuur tast de darmwand aan, wat kan leiden tot een ontstekingsreactie. Het gas kan zich ophopen en gaskoliek veroorzaken.

Het ene paard is beter bestand tegen de negatieve effecten van fructanen dan het andere, maar voor een enkel paard zijn hoge niveau’s van fructanen gezond.

Hoe kun je fructaan-inname beheren?

Als je paard op het gras komt, kun je de inname van fructanen door je paard op een aantal manieren beperken. Door middel van een aantal eenvoudige aanpassingen in je management, kun je de gezondheid van je paard enorm helpen:

Weidegang beperken

Beperk de weidegang van je paard, vooral in het vroege voorjaar en late najaar wanneer gras vaak rijk is aan fructanen. Door de relatief koude nachten, en de sterke groei in het voorjaar, bevat het gras in deze periode meer fructanen.

Weidegang tijdstippen

Laat je paard grazen op tijdstippen wanneer het fructaangehalte in het gras lager is, vanaf het einde van de ochtend. In de nacht zet het gras suikers om in fructanen, Overdag als de zon schijnt en bij hogere temperaturen, wordt het fructaan in het gras weer omgezet in suikers.

Hooi maken

Als je zelf hooit, vraag de boer/loonwerker het gras in de middag te maaien zodat het gras ‘fructaan arm’ is. Hoe minder fructaan in het gras, hoe minder in fructaan in het hooi.

Geleidelijke gewenning

Laat je paard geleidelijk wennen aan het grazen op rijk gras door de weidegang stapsgewijs op te bouwen. Hierdoor kan het verteringstelsel van jouw paard geleidelijk aan wennen aan het gras en voorkom je problemen. Het verteringstelsel van een paard heeft 6 tot 8 weken nodig om te wennen aan nieuw voedsel, dat geldt ook wanneer paarden weer op het gras komen.

Hooi van goede kwaliteit

Zorg ervoor dat het hooi dat je aan je paard geeft van goede kwaliteit is en een laag fructaangehalte heeft. Met goede kwaliteit hooi bedoelen we: vrij van schimmels en stof, laag in suikers, voldoende vezels en voldoende eiwit. Waarbij onverpakt hooi de voorkeur heeft.

Gemixt ruwvoer als buffer

Geef je paard een gemixt ruwvoer voordat het op de wei gaat. Het ruwvoer fungeert dan als buffer, wat voor een rustige vertering zorgt en de darmflora ondersteunt. Wanneer het verteringstelsel van een paard goed gevuld is, verloopt de vertering rustiger en beter en za het paard minder last hebben van eventuele fructanen in het gras.

 

Door bewust te zijn van de hoeveelheid fructanen in het dieet van je paard en passende maatregelen te nemen, kun je bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn van je geliefde viervoeter. Heb je nog vragen over fructanen of over het samenstellen van een gezondheid rantsoen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!