De darmen van een paard bevatten miljoenen bacteriën, dit noemen we het darmmicrobioom ofwel de darmflora. Deze piepkleine bacteriën spelen niet alleen een rol in de spijsvertering maar hebben ook een invloed op de hersenfunctie.
Heb je vlinders in je buik gehad? Of ben je misselijk van angst? Of heb je een knoop in je maag van de zorgen? Dan herken je vast wel dat je soms vaker naar de wc gaat. Emoties lijken wel verbonden te zijn met het spijsverteringsstelsel.
Dat is ook zo: darm en brein staan met elkaar in verbinding en voeren een gesprek. Het darmmicrobioom neemt deel aan deze conversatie.
In 2004 werd voor het eerst bewijs gevonden voor een invloed van darmbacteriën op de hersenen. Steriele muizen (zonder bacteriën in of op het lichaam) reageerden sterker op stress en maakten meer stresshormoon aan dan soortgenoten met een normaal darmmicrobioom. Maar toen de onderzoekers de steriele muizen probiotica toedienden reageerden ze weer normaal.
De darmflora oefent dus een belangrijke functie uit op de hersenen via de darmhersenverbinding. Een gezonde darmflora verbetert niet alleen de spijsvertering en de immuniteit van je paard maar kan tevens het gedrag beïnvloeden.
Het aanbieden van voldoende ruwvoer en vooral een zo groot mogelijke variatie in vezelrijke structuren heeft een positieve invloed op de darmflora. Gemixte ruwvoeders kunnen er op deze manier toe bijdragen dat jou paard niet alleen een gezonde, maar ook een gelukkige atleet wordt !
Auteur: Hilde Vrancken
Veterinair specialist
Auteur: Hilde Vrancken
Veterinair specialist