Next year, next gen. Bij de start van het nieuwe jaar beginnen de meeste drachtige merries met het derde trimester van de dracht. Hoog tijd om de drachtige merrie én het verwachte veulen te voorzien in de voedingsstoffen die zij nodig hebben.
Vanaf het laatste trimester van de dracht is het nuttig om de merrie aangepaste voeding te verstrekken omdat haar behoeftes nu wijzigen. Er is in de eerste plaats een verhoogde behoefte aan eiwitten, die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de vrucht. Mineralen als calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan zijn belangrijk tijdens de dracht.
Koper verdient extra aandacht omdat er in de melk maar weinig koper zit en het dus van belang is dat er hiervan voldoende via de placenta wordt doorgegeven. Koper heeft invloed op de kraakbeenvorming en wordt in verband gebracht met de aanwezigheid van kraakbeenfragmenten ( OC/OCD).
Voor een hoog drachtige merrie zijn verder Vitamine A en E van cruciaal belang, deze worden via de biest uitgescheiden. Deze vitaminen dragen bij aan de weerstand van het veulen en beschermen tegen spieraandoeningen. Extra Vitamine E en Selenium kunnen ook de hoeveelheid antistoffen in de biest verhogen.
Door de snelle groei van het veulen in het laatste trimester heeft de merrie nu ook verhoogde energiebehoefte. Deze extra energie komt bij voorkeur uit een vetrijk rantsoen. Met zetmeel moeten we hier voorzichtig zijn. Dit om verteringsproblemen in de dikke darm te voorkomen. Daarnaast tonen recente studies aan dat een te hoog zetmeelgehalte in de laatste maanden van de dracht negatieve gevolgen kan hebben voor de botkwaliteit.
Ten slotte is ook het verstrekken van een zo groot mogelijke variatie aan vezels voor de drachtige merrie een must voor een optimale functie van de darmflora(microbioom). Deze darmflora is niet enkel belangrijk om de merrie gezond en fit te houden, maar heeft ook een effect op het nog ongeboren veulen. Tijdens de dracht is er namelijk al overdracht van genetisch materiaal van bacteriën aanwezig in de darm van de moeder naar de darm van de vrucht.
Het genetisch materiaal van de moeder. Best belangrijk want deze genen zijn betrokken bij onder andere de ontwikkeling van het immuunsysteem. Ook werd recent aangetoond dat het microbioom op jonge leeftijd een invloed heeft op de vitaliteit op latere leeftijd.
Een toekomstige kampioen ontwikkelt zich dus beter als hij goed gevoerd wordt voordat hij geboren is. Onze voedingstip? Florian Next Gen en Florian Basic Growth zijn de perfecte ondersteuning voor merrie en veulen.
Auteur: Dr. Hilde Vrancken
Dierenarts