Mijn paard: wat heeft hij op zijn lever?
De lever is een erg belangrijk orgaan. De lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat er gifstoffen en afvalstoffen uit het bloed worden gefilterd. Echter komen problemen vaker voor dan je denkt.
Gele slijmvliezen, een doffe vacht, verminderde eetlust, koliek, lusteloosheid en vermageren kunnen symptomen zijn die voorkomen bij problemen met de lever. In deze blog zoomen we in op de functie van de lever.
Omzettingslaboratorium
Alles wat door de maag en de darmen gaat passeert uiteindelijk de lever. De lever heeft een belangrijke
functie bij het verwerken en herverdelen van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. In de
lever wordt gal geproduceerd wat een rol speelt bij de vertering van vetten.
In tegenstelling tot de mens heeft het paard geen galblaas en stroomt de gal rechtstreeks naar de dunne
darm. Aminozuren worden omgezet in lichaamseigen eiwitten die nodig zijn voor de spieropbouw,
het optimaliseren van het afweersysteem en bloedstolling.
Koolhydraten, zoals glucose, worden omgezet in bruikbare energie voor de spieren en op die manier fungeert de lever als glucose regelcentrum. Je kan de lever dus vergelijken met een kerncentrale die op verschillende soorten energie draait.
Detoxorgaan
De lever zorgt ervoor dat gif- en afvalstoffen uit het bloed worden gehaald. De effecten van Sint Jacobskruid op de lever is bij de meeste mensen al bekend maar ook andere giftige planten, mycotoxines en afvalproducten van bijvoorbeeld rode bloedcellen moeten door de lever afgevoerd worden. Het is dus duidelijk dat de lever een manusje van alles is en dat we zonder een gezonde lever geen gezond paard hebben.
Je kunt je voorstellen dat het darmsysteem en de lever het extra te verduren krijgen na bijvoorbeeld een medicijnkuur of een wormenkuur. Wil je de lever op deze momenten extra ondersteunen? Kijk dan eens naar onze Golden Herbs mix.
Problemen voorkomen
Een optimale darmflora en daarmee een optimale aanvoer van verschillende stoffen naar de lever is van het allergrootste belang om eventuele problemen te voorkomen. Een paard eet van nature veel verschillende vezels om zijn darmflora te optimaliseren. Doordat het hooi wat wij veelal voeren vaak bestaat uit één grassoort is het handig om een ruwvoermix bij te voeren.
Auteur: Hilde Vrancken
Veterinair specialist