Het mooiste moment van het jaar

florian-horsefood-veulen-paard-blog
Het meest speciale moment van het jaar. De geboorte van een veulen!

Na bijna een jaar wachten is het meest speciale moment aangebroken; de geboorte van een veulen. Of het nu om het eerste veulentje van je merrie gaat of je bent een doorwinterde fokker… het blijft een wonder om mee te maken.

Het voorjaar is begonnen en de eerste veulentjes zijn inmiddels geboren. De geboorte van een veulen gaat meestal erg snel. Het eerste wat we zien is het breken van het water. Sommige merries gaan meteen liggen terwijl andere steeds weer opstaan. Na het water komen de hoefjes tevoorschijn en als het allemaal goed verloopt komt al snel het neusje tussen de voorbenen naar buiten en zal daarna het volledige veulentje eruit glijden.

Waar moet je op letten tijdens en na de geboorte?

Het is belangrijk dat de navelstreng zo lang mogelijk met de placenta verbonden blijven en zal uiteindelijk vanzelf afbreken door de bewegingen van merrie en veulen. De geboorte van een veulentje is een spannende gebeurtenis en er kunnen dingen fout gaan. Het is dus belangrijk in de gaten te houden of alles goed gaat en daarvoor kunnen we de 1-2-3 regel hanteren . Na 1 uur zou het veulen moeten rechtstaan, na 2 uur zou het gedronken moeten hebben en na 3 uur zou de eerste ontlasting, meconium of darmpek genaamd, gepasseerd moeten zijn. Er is een duidelijke correlatie tussen deze drie gebeurtenissen, want een veulen dat niet rechtstaat kan niet drinken en het drinken stimuleert de bewegingen van de darmen die helpen om het meconium te laten passeren.

De eerste melk, de biest, is dik en stroperig en bevat veel antistoffen. Het is dus uiterst belangrijk dat het veulen zeer snel na de geboorte deze antistoffen via de biest binnenkrijgt om gewapend te zijn tegen ziekteverwekkende kiemen. Op dit moment heeft de merrie de nageboorte gehad, indien dit niet het geval is, mag er niet geaarzeld worden om de dierenarts te bellen. Een merrie kan erg ziek worden als ze met de nageboorte blijft staan.

En natuurlijk heel erg genieten van dit kleine wondertje!

Gelukkig gaat meestal alles goed en kunnen we na de geboorte genieten van een dartel veulen in de wei! Vanaf het laatste trimester van de dracht en gedurende de lactatie heeft de merrie een verhoogde energiebehoefte en is er een aanpassing van de vitaminen en mineralen nodig. Florian Horsefood heeft hiervoor de next gen oerbrok ontwikkeld met zorgvuldig geselecteerde grondstoffen die zorgen voor de best mogelijke start van uw merrie en veulen.

 

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist

Voor een gezonde start van merrie en veulen