Intensief sporten of lekker op de wei = ViMi erbij!

florian-horsefood-sporten-of-in-de-wei-blog
Intensief sporten of lekker op de wei = ViMi plus Balancer erbij

Vitaminen en mineralen zijn van essentieel belang voor de gezondheid van je paard. Maar hoe weet je nu of je paard een tekort heeft en baat kan hebben bij een extra aanvulling? Je kan het helaas niet zien aan de buitenkant. Zelfs een bloedonderzoek kan lastig zijn omdat dit slechts een momentopname is en niet alle tekorten zichtbaar zijn in het bloed.

Waarom ondersteunen met vitaminen en mineralen?

Er zijn een aantal situaties waar het waardevol is om je paard te ondersteunen met een vitaminen en mineralen supplement:

  1. een paard wat alleen ruwvoer of weidegang krijgt haalt hieruit niet alle noodzakelijke vitaminen en mineralen. Voor hooi geldt bovendien dat hoe ouder de plant wordt, hoe minder mineralen erin zitten. Dit heeft te maken met de verhouding stengels en bladeren. Regen na het maaien van het gras kan mineralen wegspoelen. De bodemgesteldheid van het weiland speelt uiteraard ook een belangrijke rol.
  2. een paard wat minder krachtvoer krijgt dan hetgeen door de fabrikant geadviseerd wordt heeft ook een extra aanvulling nodig
  3. een paard dat zeer intensief moet werken kan een extra aanvulling nodig hebben
  4. vage gezondheidsklachten zoals kwaliteit van huid en hoeven kunnen een indicatie van een tekort zijn. Het lichaam zal in deze gevallen in eerste instantie gaan besparen op niet essentiële onderdelen.
De belangrijkste vitaminen voor een paard

Vitamine A , D en E zijn cruciaal, Vitamine B wordt door een optimale darmflora meestal voldoende geproduceerd en Vitamine C wordt in principe voldoende door het paard zelf aangepakt, al zien we vaak een positief effect bij toevoeging van deze vitaminen.

De belangrijkste mineralen voor een paard

Maar hoe kies je nu de geschikte aanvulling voor jouw paard? De belangrijkste mineralen zijn kalium , calcium, fosfor en natriumchloride. Daarnaast heb je ook spoorelementen. Deze heeft het lichaam in mindere mate nodig en koper, zink en selenium zijn hier de voornaamste.

De mineralen zijn verpakt in een chemische samenstelling die organisch of anorganisch gebonden kan zijn en dat heeft een invloed op de opname door het lichaam. Maar de toestand van de maag-darmgezondheid en het rantsoen spelen in deze opname eveneens een rol.

Balancers, een belangrijke toevoeging aan het rantsoen

Balancers zijn een moderne versie van wat vroeger een vitaminen-mineralen brok werd genoemd. Het zijn uitgebalanceerde mengelingen van noodzakelijke voedingsstoffen die de gezondheid en de prestaties van je paard kunnen ondersteunen.

ViMi plus Balancer van Florian Horsefood is een korrel met een hoge dosering vitaminen, mineralen en spoorelementen die in kleine hoeveelheden wordt gevoerd en een perfecte aanvulling is voor je paard in de sport of op de wei.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist