Kleine beesten, grote problemen

florian-horsefood-ongedierte-op-stal-blog
Kleine beesten, grote problemen

Rattenvanger van Hamelen

Hamelen gaat in 1284 gebukt onder een rattenplaag. Op zekere dag meldt zich een vreemdeling bij het stadsbestuur die beweert de stad van alle ratten te kunnen ontdoen. De rattenvanger haalt een fluit tevoorschijn en begint te spelen. Alsof ze gehypnotiseerd zijn volgen de ratten uit alle holen en gaten de man met de fluit. Hij loopt met de ratten naar de rivier waarin hij ze allemaal verdrinkt.

In de Efteling is een verwijzing naar het sprookje aanwezig in het Diorama. Muizen en ratten, niemand wil ze en toch zijn ze ook vandaag vaak aanwezig op stallen en kunnen ze best wat schade aanrichten: ze bijten je dekens stuk, kunnen aan de elektrische bedrading knagen maar je paard ook flink ziek maken.

Leptospirose

Leptospirose of ziekte van Weil, ook wel rattenziekte genoemd wordt veroorzaakt door een bacterie Leptospirose en die kan worden overgebracht door ratten. Ze is aanwezig in de urine van de diertjes en komt via kleine huidlaesies of intacte slijmvliezen het lichaam binnen. Vaak merk je niks aan je paard, maar soms kan de ziekte milde tot vrij ernstige symptomen veroorzaken.

Symptomen Leptospirose

Paarden kunnen last krijgen van sufheid, diarree, milde koliekverschijnselen maar ook abortus bij de drachtige merrie kan voorkomen. Omdat de symptomen zo variabel zijn duurt het vaak een tijdje vooraleer de diagnose wordt gesteld. Het is belangrijk de bacterie aan te tonen in geïnfecteerde weefsels of vloeistoffen. Dit gebeurt het beste in combinatie met het aantonen van antistoffen in het bloed.

Wat de behandeling betreft moet er zo snel mogelijk een antibacteriële behandeling worden opgestart en preventief moet er extra aandacht worden besteed aan een correcte ongediertebestrijding.

Heeft jouw paard ziekteverschijnselen dan is het verstandig om een dierenarts te laten komen. Als jouw paard herstellende is van de rattenziekte of een andere ziekte kan een detoxkuur met Golden Herbs jou paard extra ondersteunen.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist