Laat het gras maar groeien!

florian-horsefood-gras-paard-blog
Laat het gras maar groeien!

De lente is in het land, de dagen worden langer, de zon schijnt en het gras gaat groeien. Fijn voor mens en dier! Toch brengt dit ook risico’s met zich mee. Het suikergehalte kan in voorjaarsgras erg hoog zijn. Vooral de hoeveelheid fructaan moet een belangrijk aandachtspunt zijn in het weidemanagement. Onder invloed van zonlicht maakt een grasplant fructaan aan wat hij gebruikt om te groeien. Tijdens vorst beschermt het de plant tevens tegen bevriezing. Wanneer het ‘s nachts nog erg koud is en nachtvorst optreedt groeit het gras nauwelijks en wordt fructaan niet verbruikt.

Fructaangehalte

Zonnige lentedagen, afgewisseld met nachtvorst zijn dan ook gevaarlijke momenten met een hoog fructaangehalte in het gras te hebben. Uiteraard spelen ook andere factoren een rol in het fructaangehalte van het gras zoals de grassoort en de beschikbaarheid van voedingsstoffen en vocht in de bodem. Overbelaste, gestreste planten produceren meer fructaan dan planten die geen probleem hebben met overleven.

Belasting voor het paard

Hoge gehaltes fructaan zijn erg belastend voor ieder paard. Het heeft een flinke invloed op de gezonde darmflora en geeft aanleiding tot verzuring van de dikke darm. Toxines uit de darmwand kunnen lekken en in het bloed terechtkomen. Bij gevoelige paarden verhoogt dit de kans op hoefbevangenheid of laminitis, een zeer pijnlijke aandoening die ontstaat door een verstoorde doorbloeding van de bloedvaten in de ondervoet.

Advies weidegang

We moeten dus vermijden dat ons paard in één keer een grote hoeveelheid fructaan binnenkrijgt. Voor alle paarden geldt hetzelfde advies: voorzichtig omschakelen en de bacteriepopulaties in de darm de tijd geven zich aan te passen. Het is ook van het allergrootste belang ervoor te zorgen dat de bodemgesteldheid van je weide optimaal is. Daarnaast is het sterk aanbevolen om je paard voordat het de weide opgaat een suikerarme ruwvoermix te geven.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist