Spieren voor plezier!

florian-horsefood-spieren-paard-blog
Spieren voor plezier!

Het goed functioneren van de spieren is voor elk paard van groot belang. Een paard met een goede spieropbouw zal makkelijker bewegen en meer uithoudingsvermogen hebben. Zowel ruiter als paard zullen daardoor meer plezier in het werk hebben.

Een paard kan geen goede spieren opbouwen en behouden zonder de noodzakelijke ingrediënten. Ingrediënten om ze te maken, ze van brandstof te voorzien en ze te behouden.

EIWIT- Spieren bestaan uit spiervezels die opgebouwd zijn uit eiwitten. Het rantsoen heeft dus een adequaat eiwitgehalte nodig met daarin voldoende essentiële aminozuren, de Building Blocks voor de eiwitten waaruit de spiervezels zijn opgebouwd.

BRANDSTOF- Er is meer nodig voor spieropbouw dan hoogwaardig eiwit. Voor een goede spierfunctie is veel energie nodig. Het maakt niet uit hoeveel eiwit je voert, als de energievoorziening beperkt is kan het paard geen spieren opbouwen. Spierbundels bestaan uit verschillende types spiervezels. Het verschil zit in de soort energie die ze gebruiken en de manier waarop ze de aangeboden brandstof in energie omzetten.

Bij de verbranding van glucose krijgt de spiervezel snel energie, bij de verbranding van vet komt de energie langzamer vrij, maar voor een langere periode. De laatste energiebron voor de spier is het reservepakketje glycogeen dat in de spiercel ligt opgeslagen. Dit levert zeer beperkt supersnel energie. Paarden halen deze energie uit zetmeel en suikers, vetten en vezels.

In de dunne darm zorgen enzymen voor vertering van zetmeel en suikers, met als resultaat opname van glucose in het bloed. Enzymen en gal uit de lever helpen bij de vetvertering. Fermentatie van vezels gebeurt in de dikke darm en heeft als eindresultaat productie van vluchtige vetzuren. Dit zijn belangrijke energieleveranciers voor het paard. Om dit proces optimaal te ondersteunen rekenen we op een uitgebreide darmflora.

ANTIOXIDANTEN-  Werkende spieren produceren vrije radicalen, die bijdragen tot onder meer spiervermoeidheid, spierschade en ontstekingen. Voldoende hoge toevoegingen van antioxidanten om deze vrije radicalen te neutraliseren is dan ook essentieel.

VITAMINEN EN MINERALEN-  Het zou ons te ver leiden om in deze blog uitvoerig op de hele vitaminen- en mineralenhuishouding in te gaan maar adequate toevoeging van een gebalanceerd vitaminen-mineralen complex is cruciaal. Dit is cruciaal voor de zenuwfunctie, eiwitmetabolisme, spiercontractie en -relaxatie en dragen bij aan een goede spieropbouw en herstel.

TRAINING-  Je kan geen verbetering van de spiermassa verwachten zonder training want zonder stimulatie is er geen groei. “Use it or lose it” is zeker van toepassing op spierweefsel. Goede training, uitgebalanceerde voeding en een steuntje in de rug met het geschikte supplement zijn bepalend voor een goed bespierd paard.

Voedingstip van Hilde:

Gemixt ruwvoer zorgt voor een optimale darmflora, essentieel in de productie van vluchtige vetzuren en een belangrijke brandstof voor de spieren.

Oerbrokken en muesli ’s zorgen voor een uitgebalanceerde samenstelling van eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels.

Florian Muscle Power bevat hoogwaardige spirulina en unieke zeewierblend voor spieropbouw en onderhoud.

 

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist

Sample Slow Fit

1,95 1,33 incl. btw. 1,22 excl. btw.

Sample Care Fit

1,95 1,33 incl. btw. 1,22 excl. btw.

Sample Power Fit

1,95 1,33 incl. btw. 1,22 excl. btw.

Sample MultiBeet Xtra

1,95 1,33 incl. btw. 1,22 excl. btw.

Sample FirstCare Xtra

1,95 1,33 incl. btw. 1,22 excl. btw.

Sample ViMi-Care Balancer

1,95 1,33 incl. btw. 1,22 excl. btw.

Sample ViMi-Protein Balancer

1,95 1,33 incl. btw. 1,22 excl. btw.