Gastblog Chaja Voest: Een paard is geen auto

Blog Chaja Voest

Gastblog Chaja Voest: Een paard is geen auto

Een paard is geen auto. Hij heeft geen motor die je af kunt laten stellen in de garage, geen perfecte bandenspanning en een ‘quick fix’ bestaat over het algemeen niet.

Iedereen weet dit.

Iedereen zegt dit.

En toch horen wij wekelijks verhalen van mensen die hun paard ‘even wegbrengen zodat hij het weer doet’.

Begrijp me niet verkeerd, soms kan het ontzettend verstandig zijn om een professional in te schakelen die jouw paard iets leert wat je zelf niet voor elkaar krijgt. Omdat je bang bent geworden, te weinig ervaring hebt, niet snel genoeg bent of gewoon niet goed weet wat je moet doen.

Het gezegde “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard” komt namelijk wel ergens vandaan, en geldt in dit geval voor zowel paard als ruiter.

Even terug naar de essentie: ook al is een trainingsperiode bij een professional soms heel verstandig, daarna (of eigenlijk nog liever: daarvoor!) begint het pas. De belangrijkste reden dat jij een paard hebt is namelijk omdat je er plezier mee wil hebben.

Op buitenrit.

Of wedstrijd.

Of gewoon in je eigen rijbaan, weiland of achtertuin.

Jullie samen, dat is de essentie. En dat betekent dat jullie samen dingen moeten leren om verder te komen. Om te groeien als combinatie. Om elkaar te leren kennen, te zien wat de behoeften zijn van je paard, zijn signalen te leren herkennen en zijn taal te leren spreken. Hem te begrijpen, zodat je hem altijd kunt helpen. Zodat hij geen stress heeft, weet wat hij kan verwachten, en daarom met plezier met je aan het werk gaat. Hij snapt je opdrachten, weet dat er een beloning aankomt en geniet van de positieve aandacht.

De FSA biedt cursussen en opleidingen gebaseerd op natuurlijk gedrag, leervermogen en biomechanica van paarden. Onze methode levert wetenschappelijk bewezen 70% minder stress op bij paarden dan traditionele trainingsmethoden. Alle officiële instanties (KNHS, ORUN, FNRS, NRTO) erkennen ons als professioneel opleidingscentrum. Je hebt geen wedstrijdklassering, bepaald type paard of niveau nodig om bij ons te komen trainen, iedereen is welkom. Wil je meer informatie over onze opleidingen? Kijk dan eens op https://freestyleacademy.nl/open-middagen-fsa/