When you need the Xtra Mile – Ketonen geven je vleugels

florian-horsefood-xforce-blog

Ken je dat gevoel? Je rijdt de ring in en het lijkt wel alsof je paard niet meer vooruit komt. Dat komt normaal niet voor maar op die belangrijke wedstrijd dus net wel. 

De Energy Booster

Wil jij op die belangrijke wedstrijd iets extra’s vragen van je paard? Dan kan een energy booster ondersteunend werken bij het bereiken van een optimaal energiepeil. Je kunt gaan voor de maximale prestatie!

Wat kan je verwachten van een Energy Booster

Er zijn vele verschillende ingrediënten die prestaties kunnen verbeteren. Extra brandstoffen, herstel ondersteunende ingrediënten of ingrediënten die meer spierkracht kunnen geven. Ook zijn er stoffen die de vorming van melkzuur kunnen verminderen of neutraliseren. Verschillende combinaties zijn beschikbaar in verschillende energy boosters.

De kracht van Ketonen

Er zijn drie vormen van brandstof die redelijk bekend zijn: koolhydraten, eiwitten en vetten. In deze blog gaan we iets dieper in op ketonen en hun rol als vierde brandstof.

Met een energy booster wil je in de eerste plaats onmiddellijk beschikbare energie toedienen. Dan wordt er al snel gedacht aan koolhydraten. Maar ook ketonesters, kortweg ketonen, kunnen een onmiddellijke boost geven.

Ketonen zijn eigenlijk een alarmbrandstof. Als een lichaam te weinig energie heeft maakt de lever bij vetverbranding ketonen aan. Maar ketonen kunnen ook ingenomen worden in de vorm van ketonesters.

Ketonen voor The Xtra Mile in prestatie én herstel

Een onderzoek aan de K.U. Leuven, onder leiding van bewegingsfysioloog Prof. Hespel, liet testpersonen een mini ronde van Frankrijk rijden. In de publicatie van deze studie in The Jounal of Physiology is aangetoond dat de testpersonen er flink op vooruit gingen.

In dezelfde studie wordt ook het effect op recuperatie (herstel) getest. Beta-hydroxy-boterzuur is een belangrijke leverancier van ketonen. Het verminderen van oxidatieve stress door het toedienen van beta-hydroxy-boterzuur verklaart het effect op de verbeterde recuperatie. Dit is van groot belang want vergis je niet: wie beter herstelt kan beter trainen. Je blijft frisser en je bouwt op langere termijn een enorm voordeel op.

In de studie van professor Hespel is aangetoond dat er 15% meer trainingsvolume verwerkt kan worden. Een belangrijke nuance is dat het product is getest op gewone mensen. Bij afgetrainde topatleten zullen de marges een stuk kleiner zijn. Maar in de topsport kan elke procent verschil hét verschil zijn.

Ketonen maken dus niet alleen het verschil in de topsport maar ook in de recreatieve sport kan dit de prestaties verbeteren.

Xtra met Xforce

Florian heeft met de Xforce een energy booster ontwikkeld met onder andere glycerolesters van boterzuur (ketonen). Daarnaast bevat de Xforce ook zink. Zink werkt ondersteunend bij het verhogen van focus en concentratie. Een mooie aanvulling op de Finest Enrichment lijn die jouw paard ondersteunt op het moment dat jij iets meer van hem verwacht.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist