Alarm in de Darm

florian-horsefood-alarm-in-de-darm-blog

Het spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel bestaat uit verschillende delen: de mond, de slokdarm, de maag, de dunne en de dikke darm. Als je een paard voert wil je dat de vertering van dit voer optimaal is en is het goed om te weten welke voeding op welke plek wordt verteerd. In dit stuk lees je meer over de vertering in de dunne en dikke darm.

De dunne darm:

Het grootste gedeelte van het rantsoen van een paard bestaat uit vezels. Als we kijken naar de dunne darm, de darm waar het voedsel als eerste komt na de maag, zien we dat hier alleen suikers, zetmeel en aminozuren worden opgenomen. De dunne darm kan geen vezels verteren.

De dikke darm:

Fermentatie, vertering, van vezels gebeurt in de dikke darm. De dikke darm bevat een complex ecosysteem van bacteriën, gisten en andere micro-organismen. Het eindproduct van deze fermentatie zijn vluchtige vetzuren die door de darmwand worden opgenomen en een belangrijke energieleverancier voor het paard zijn.

Stabiele zuurtegraad:

Voor een optimale functie van de darmflora is het cruciaal dat de zuurtegraad stabiel blijft. Een verzuring in de dikke darmverzuring wordt voornamelijk veroorzaakt door een overdaad van suikers en zetmeel die doorstromen vanuit de dunne darm omdat deze daar niet meer opgenomen kunnen worden. In de dikke darm veroorzaken ze vervolgens een verhoogd melkzuurgehalte.

Verstoorde vertering:

Het resultaat van verzuring in de dikke darm is een verstoorde fermentatie van vezels en schade aan het microbioom. Stervende bacteriën produceren gifstoffen die de darmwand kunnen beschadigen en allerlei
ontstekingsreacties in het lichaam kunnen veroorzaken.

Het verband tussen voeding en prestatie:

Het is inmiddels algemeen bekend dat er een verband bestaat tussen voeding en prestatie. Uit onderzoek blijkt dat er duidelijke verbanden te leggen zijn tussen voeding en stress, immuniteit, gezondheid en prestaties.

Een darmflora in goede conditie levert dagelijks topprestaties, het houdt ons paard gezond en energiek en is onmisbaar voor een goed functionerend immuunsysteem. 

Florian heeft producten ontwikkeld die een variatie aan vezels bevatten waardoor de verteerbaarheid wordt gestimuleerd. Lees hier meer. Florian gemixt ruwvoer optimaliseert de darmflora door het aanbieden van een grote variatie in vezels. De Digest Comfort is een natuurlijk steuntje in de rug bij een verstoorde vertering.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist