Een goed immuunsysteem start in de darmen

Het immuunsysteem

Een sterke immuniteit is belangrijk voor je paard. Het immuunsysteem is een bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Het immuunsysteem is onzichtbaar maar een leger aan verschillende witte bloedcellen, elk met een eigen functie, staat constant paraat om het lichaam te verdedigen.

De darmen, een schild tegen ziekteverwekkers

De darmen vormen het grootste immuun orgaan van het lichaam. 80% van alle immunologische cellen die schadelijke ziekteverwekkers van buitenaf opsporen, bevinden zich in de darmen.

Er zijn miljarden bacteriën actief in de darmen. Deze bacteriën noemen we de darmflora. De darmflora speelt een cruciale rol in de regulatie van het immuunsysteem. Het aanbieden van voldoende ruwvoer en vooral een zo groot mogelijke variatie in vezelrijke structuren heeft een positieve invloed op de darmflora. 

Voor een goed functionerend immuunsysteem is een gezonde darmflora dus onmisbaar. Een paard met een goede weerstand is minder vatbaar voor allerlei infecties en zal ook sneller herstellen als hij toch ziek wordt. 

Florian heeft producten ontwikkeld die een variatie aan vezels bevatten. Lees hier meer: https://florianhorsefood.nl/voeren-met-een-plan/

Auteur: Hilde Vrancken
Veterinair specialist