Mycotoxines, een onzichtbaar gevaar!

florian-horsefood-micotoxines-blog

Mycotoxines, een onzichtbaar gevaar!

Mycotoxines zijn gifstoffen geproduceerd door schimmels. Het zijn kleur-,geur- en smaakloze stoffen die de gezondheid van je paard ernstig kunnen schaden.

Waar komen we mycotoxines tegen?

Hoewel je beter kunt vragen: Waar niet? proberen we hieronder  toch een paar voorbeelden te geven.

  • Schimmels kunnen tijdens de groei van de plant op het gewas terechtkomen en gifstoffen gaan produceren. We herkennen beschimmeld hooi of stro allemaal waarschijnlijk wel maar wist je ook dat gras, haver, gerst, spelt, tarwe en mais besmet kunnen zijn met mycotoxines?
  • Producten kunnen ook besmet raken met mycotoxines tijdens de opslag.
Wat is het effect op mijn paard?

Een gezond paard heeft bij een lage en niet frequente inname meestal voldoende afweer om zichzelf te beschermen. Een gezonde darmflora kan deze stoffen in bepaalde mate prima afweren. 

Mycotoxines leiden niet direct tot acute ziektesymptomen maar kunnen over een langere periode chronische klachten veroorzaken zoals verminderde eetlust, verzwakt afweersysteem, verminderde prestaties, darmontstekingen en verminderde vruchtbaarheid.

Wat kan ik doen om mijn paard hier tegen te beschermen?
  1. Testen

Testen van voeding en bodembedekkers kan bij gespecialiseerde laboratoria op het gebied van mycotoxines. Om de kwaliteit en de veiligheid te waarborgen zijn alle producten van Florian Horsefood getest op verschillende mycotoxines die schadelijk zijn voor het paard.

Een kwaliteitssysteem zoals GMP+ zorgt ervoor dat de veiligheid van diervoeders gewaarborgd is. GMP+ is echter geen vereist certificaat voor paardenvoeders. Florian Horsefood heeft ervoor gekozen om wel de GMP+ borging te garanderen en alle producten te testen. Het gaat ten slotte om de gezondheid van onze paarden.

  1. Hygiëne 

Om de vorming van schimmels tijdens opslag van voer te voorkomen is het belangrijk dat ruwvoer, krachtvoer en stalbodembedekking bewaard wordt in een droge, schone en goed geventileerde ruimte.’

  1. De geschikte mycotoxine de-activator

Het is aan te bevelen om een paard dagelijks te voeren met een product die drie verschillende werkingsmechanismen bevat. Met de drie verschillende werkingsmechanismen bedoelen we de volgende:

  • Absorptie van mycotoxines
  • Transformatie van mycotoxines in niet toxische metabolieten
  • Ingrediënten die organen beschermen en herstellen

Om uw paard maximaal te beschermen bevatten de producten van Florian Horsefood innovatieve mycotoxine de-activators.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist