Voeding en Zomereczeem bij Paarden: Een Diepgaande Analyse

Voeding en Zomereczeem bij Paarden: Een Diepgaande Analyse

Introductie

Zomereczeem, of staart en manen eczeem, is helaas een zeer bekende aandoening die de gezondheid en het welzijn van onze paarden kan beïnvloeden. Het begrijpen van de rol van voeding bij zomereczeem is van cruciaal belang voor paardeneigenaren en verzorgers. In dit artikel duiken we dieper in op de relatie tussen voeding en zomereczeem, en onderzoeken we hoe een uitgebalanceerd dieet kan helpen bij de preventie en behandeling van deze aandoening.

Definitie van zomereczeem

Zomereczeem is een allergische reactie op de beten van culicoïdes-muggen, die intense jeuk, huidirritatie en ontsteking kunnen veroorzaken bij paarden. De symptomen van zomereczeem, zoals schuren, huiduitslag en haarverlies, kunnen aanzienlijk ongemak veroorzaken voor paarden en hun eigenaren. Zomereczeem wordt ook wel staart en manen eczeem genoemd, omdat paarden daar het meeste jeuk hebben en schuren.

De rol van voeding bij zomereczeem

Voeding speelt een cruciale rol bij het ontstaan en de ernst van zomereczeem. Voedingsstoffen en allergenen in voeding kunnen de ontstekingsreacties en allergische symptomen bij paarden verergeren. Het kiezen van de juiste voeding en het vermijden van potentiële toxines en allergenen kunnen bijdragen aan het verminderen van de symptomen van zomereczeem.

Gezonde darmen is een gezonde immuniteit

Zoals we allemaal weten zijn paarden herbivoren: ze eten alleen maar plantaardig materiaal en dan met name plantaardig materiaal met veel ruwe celstof. Bij de vertering van dat ruwe celstof maakt jouw paard gebruik van een groot aantal en variatie aan bacteriën, schimmels en gisten. Alle deze micro-organisme samen noemen we de darmflora of microbioom. Het microbioom van jouw paard fermenteert de ruwe celstof. Door deze fermentatie wordt ruwe celstof omgezet in energie die voor je paard beschikbaar is.

Naast het fermenteren van ruwe celstof heeft het microbioom nog een andere belangrijke functie: het aansturen van de immuuncellen. Immuuncellen zorgen voor de afweer van het lichaam tegen ziekteverwerkers. Een gezond microbioom zet de immuuncellen op de juiste manier inwerking, zodat ze hun werk zo optimaal mogelijk kunnen doen.

Een onbalans in het microbioom zorgt dan ook voor een minder goede aansturing van de immuuncellen, waardoor ze niet adequaat of zelfs te actief gaan werken. Van dat laatste is sprake bij zomereczeem. Op die manier kan een goede voeding bijdragen aan een gezond microbioom en daarmee de overgevoeligheidsreacties bij zomereczeem verminderen.

Voedingsaanbevelingen voor paarden met zomereczeem

Voor paarden met zomereczeem zijn er specifieke voedingsaanbevelingen die kunnen helpen bij het beheersen van de aandoening. Het toevoegen van voedingssupplementen en het selecteren van voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen kan gunstig zijn voor paarden met zomereczeem.

Praktische tips voor voedingsmanagement

Het aanpassen van het voedingsmanagement en -regime van paarden met zomereczeem kan een positieve impact hebben op hun gezondheid. Seizoensgebonden voedingsaanpassingen, zoals het verminderen van suikerrijke voeding en het toevoegen van voedingsmiddelen die de huidgezondheid ondersteunen, kunnen helpen bij het verminderen van zomereczeem-gerelateerde symptomen.

Zoals reeds gezegd is het stimuleren van gezond microbioom daarbij van belang. Door een gevarieerde hoeveelheid ruwe celstof aan te bieden, optimaliseer je de darmflora van je paard en verminder je de kans op een overreactie. Daarnaast kunnen producten als lijnzaad, olijfolie en verschillende kruiden helpen om de huid te ondersteunen en eventuele gifstoffen beter te laten afvoeren door de lever.

Preventie en behandeling van zomereczeem

Preventieve maatregelen, zoals het vermijden van stilstaand water en het gebruik van vliegendekens, kunnen helpen bij het voorkomen van zomereczeem. Behandelingsopties variëren van medicatie tot het aanpassen van voeding en voedingsmanagement. Een holistische benadering, waarbij voeding en omgevingsfactoren worden meegenomen, is vaak het meest effectief.

Ook het tijdstip dat je paard naar buiten of juist weer op stal gaat, kan helpen om de problemen te verminderen. De mugjes waar je paard allergisch voor is, worden voornamelijk actief rond de schemering, zowel in de vroege ochtend als de avond. Zorg dan ook dat je paard in ieder geval rond die tijd niet buiten staat. Zeker bij de wat koelere nachten en bij regen, wind of felle zon, zijn de mugjes ook minder actief. Dat zijn ook goede momenten om je paard buiten te zetten.

Conclusie

De relatie tussen voeding en zomereczeem is complex en divers. Door het aanpassen van voeding, het verbeteren van het voedingsmanagement en het ondersteunen van een gezond microbioom, kunnen paardeneigenaren bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van paarden met zomereczeem. Een geïnformeerde aanpak en samenwerking met dierenartsen en voedingsexperts zijn essentieel voor het succesvol managen van zomereczeem bij paarden.

Onze voedingstips

Om de gezondheid van je paard goed te ondersteunen adviseren wij drie producten. Allereerst, Fibre Grass voor een gezonde basis en een optimale werking van het microbioom. Daarnaast, zorgt Care Fit Support Mix met een gezonde basis in combinatie met heilzame kruiden voor een optimale ondersteuning van de het immuunsysteem en de werking van lever en nieren. Eventueel, kun je het geheel aanvullen met de ViMi Care om je paard voldoende vitamine en minerale te geven, zonder ballast. Vrij van melasse, soja en granen.

De combinatie van deze 3 producten vormen een optimale rantsoen voor paarden met zomereczeem.