Zomereczeem: als het kriebelt…

Zomereczeem

Zomereczeem is een erg vervelend probleem. Veel paarden hebben er last van, maar gelukkig kan je een aantal maatregelen nemen om de schade te beperken. Dit is mooi voor paarden die gek worden van de jeuk en eigenaren die het vreselijk vinden om die mooie manen en staart te zien verdwijnen.

Oorzaak van zomereczeem

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op een eiwit, die in het speeksel van de gevreesde culicoides mug (knutten) zit. Immuun cellen laten enzymen vrij in de huid en dat veroorzaakt de reactie. De weefselontsteking die volgt, veroorzaakt irritatie van de zenuwuiteinden in de huid en dit zendt jeuk signalen naar de hersenen. De schade veroorzaakt door schuren, veroorzaakt vaak ook nog secundaire bacteriële infecties. Manen en staart zijn de meest getroffen gebieden en zoals met veel allergische aandoeningen verergert dit met het ouder worden van je paard. Dit komt doordat het immuunsysteem een geheugen heeft en zich snel de vijand van het vorige jaar herinnert.

Verminderen van zomereczeem

Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kan nemen om de schade zoveel mogelijk te beperken:

– Heel belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem is een gezond lichaam, dat vrij is van een overdaad aan afvalstoffen. Een detoxkuur na de winter wordt daarom extra aanbevolen voor paarden met zomereczeem.

– Het is cruciaal om de darmwerking te optimaliseren, want een goede immuniteit start in de darmen. Extra aandacht is nodig voor een goede bron van essentiële vetzuren. Deze zijn onmisbaar voor het gehele lichaam, maar bij zomereczeem hebben ze een belangrijke rol in het reguleren van het ontstekingsproces en het herstel van beschadigde huidcellen door het verbeteren van de huidelasticiteit.

– Uitwendige aanpak door middel van beschermende dekens en behandelingen van de aangetaste plekken is uiteraard ook van groot belang. Begin tijdig met deze maatregelen, want de eerste muggeneitjes worden al gelegd bij een temperatuur van 10 graden.

Ondersteunende producten bij zomereczeem

Florian Golden Herbs is een mooie detoxkuur en Florian Vitaflor helpt je paard bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Alle Florian ruwvoermixen en krachtvoeders bevatten een grote variatie aan vezelbronnen, voor de optimalisatie van de darmflora en een hoog aandeel in vetten.

Auteur: Dr. Hilde Vrancken

Dierenarts