Waarom krijgen paarden maagzweren?

florian-horsefood-maagzweren-blog

Meer dan de helft van de paarden heeft maagzweren

Schokkend maar waar. Recente studies tonen aan dat meer dan de helft van de paarden maagzweren
heeft. Bekende symptomen van maagzweren zijn:

  • verminderde eetlust
  • vermageren
  • verminderde prestaties
  • een doffe vacht
  • tandenknarsen
  • geeuwen

De maag van een paard werkt anders dan de maag van een mens

De maag is gedeeltelijk gevuld met maagzuur. Maagzuur is noodzakelijk om het voedsel in kleine stukjes te breken. Het zorgt ook voor een goede omgeving voor de verteringsenzymen. Daarnaast zorgt maagzuur er voor dat micro-organismen die met de voeding in de maag kunnen komen niet kunnen overleven. Zo voorkomt
maagzuur mogelijke infecties.

Maagzuurproductie bij paarden gebeurt continue in tegenstelling tot bij de mens waar deze enkel getriggerd wordt tijdens het eten. Speeksel en voeding werken als een buffer tegen het maagzuur. Anders dan bij de mens die constant speeksel produceert, maakt een paard enkel speeksel aan bij het kauwen.

Oorzaak van maagzweren

Maagzweren zijn erosies ter hoogte van het slijmvlies van de maag. Bij een lage ruwvoergifte is er te weinig speekselproductie waardoor het maagzuur onvoldoende gebufferd wordt. Hoge suiker en zetmeelgehaltes zorgen bovendien voor meer zuurproductie.  Het gebruik van bijvoorbeeld onstekingsremmers vermindert de beschermende capaciteit van het maagslijmvlies. Ook stress is een hele belangrijke factor die de beschermende capaciteit verlaagt. Het risico op maagzweren wordt op deze manier vergroot. 

Preventie

Het vermijden van stress speelt een belangrijke rol bij de preventie van maagzweren. Daarnaast kunnen we niet genoeg het belang van ruwvoer benadrukken. Ruwvoer zorgt ervoor dat speekselproductie op gang gehouden wordt. Door het rantsoen aan te vullen met verschillende vezels en de kauwtijd van een paard tijdens het eten te verlengen zorg je voor een natuurlijke buffer en bescherm je het maagslijmvlies. 

Florian heeft producten ontwikkeld speciaal voor paarden met een gevoelige maag of een verstoorde vertering. De Digest comfort bestaat uit een uniek geselecteerde zeewiermix en beschermt het maagslijmvlies. Onze ruwvoermixen verlengen de kauwtijd en neutraliseren de zuurgraad in de maag. 

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist