Supersnel herstel

florian-horsefood-herstel-paard-na-inspanning-blog
Supersnel Herstel

Welke discipline beoefen jij? Dressuur, springen, eventing, endurane, reining. Ongeacht de discipline waarin je presteert: je kan alleen topprestaties verwachten als jouw op en top in orde is. Ofwel: als je paard de nodige nutriënten binnenkrijgt.

Nutriënten 

Bij intensief sporten worden nutriënten in een razendsnel tempo verbruikt en deze moeten allemaal ook snel weer worden aangevuld .

In de blog “Spieren voor plezier” hebben we het gehad over voedingsstoffen, brandstoffen, herstelstoffen en training als belangrijkste factoren voor spieropbouw, spierbehoud en spierherstel. In deze blog vestigen we de aandacht helemaal op het totaalherstel van je paard na inspanning.

Elektrolyten 

Tijdens inspanning is er een natuurlijk verlies aan vocht en elektrolyten via het zweet. Deze elementen zijn echter essentieel voor het weefselherstel en een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel. Een tekort aan vocht en electrolyten kan leiden tot gespannen spieren, spierkrampen, verminderde werklust, verminderde prestaties en uitdroging. Inspanning kan zorgen voor een verstoring van de zout-vochtbalans maar ook stresstoestanden en hoge temperaturen hebben hierop een invloed. Elektrolytenverlies door zweten moet dus weer worden aangevuld.

Melkzuur

Bij intensieve inspanningen worden spiercellen beschadigd. Dit, in combinatie met de vorming van melkzuur, kan zorgen voor het ontstaan van stijfheid en verminderde prestaties. Spierverzuring houdt in dat de zuurtegraad van de spieren te hoog is. Zuren kunnen geneutraliseerd worden door basen. Bicarbonaat is een bekende base die steeds vaker door sporters wordt gebruikt om melkzuur te neutraliseren en aldus spierverzuring te voorkomen en te genezen.

Maag & darmklachten

Minder vaak wordt gesproken over maagdarmklachten bij intensief sporten. In verschillende onderzoeken wereldwijd werd bij een aanzienlijk aantal marathonlopers bloed in de stoelgang aangetoond op het einde van de inspanning. Dit kan verklaard worden door ischemie in de darm, een zuurstoftekort door verminderde doorbloeding van de buikorganen tijdens de inspanning. Ook de mechanische stress ten gevolge van de de bewegingen van het maagdarmstelsel tijdens het lopen kan een oorzaak zijn.

Reflorish het paardenlichaam

Aanvullingen met producten die de darmgezondheid extra ondersteunen kunnen waardevol zijn. De Reflorish is een innovatief supplement om het paard te ondersteunen bij herstel na inspanning. 

De Reflorish is een bruistablet met elektrolyten én spier- en darm ondersteunende ingrediënten. De Reflorish draagt bij aan snel herstel na inspanning en helpt tegen spierverzuring. Daarnaast ondersteunt en beschermt het de darm.

Auteur: Hilde Vrancken

Veterinair specialist

Sample Slow Fit

1,95 1,45 incl. btw. 1,33 excl. btw.

Sample Care Fit

1,95 1,45 incl. btw. 1,33 excl. btw.

Sample Power Fit

1,95 1,45 incl. btw. 1,33 excl. btw.

Sample MultiBeet Xtra

1,95 1,45 incl. btw. 1,33 excl. btw.

Sample FirstCare Xtra

1,95 1,45 incl. btw. 1,33 excl. btw.

Sample ViMi-Care Balancer

1,95 1,45 incl. btw. 1,33 excl. btw.

Sample ViMi-Protein Balancer

1,95 1,45 incl. btw. 1,33 excl. btw.